ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η κρητική γαστρονομία αποτελεί έναν περίπατο μέσα στα μονοπάτια της ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και του κόσμου καθώς πλέον η κρητική κουζίνα είναι δημοφιλής παγκοσμίως. Από την εξέλιξή της και τα τοπικά προϊόντα της έως και πώς θα μπορείτε να απολαύσετε την κρητική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο είναι θέματα τα οποία θα αναλυθούν όσο καλύτερα γίνεται στη συνέχεια.

Αρχικά όμως, δεν θα υπήρχε σωστότερο από το να γίνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην κρητική γαστρονομία.

Ιστορική Αναδρομή

Η αλήθεια είναι πως η κρητική κουζίνα έμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια των χρόνων της. Αυτό συμβαίνει αρχικά διότι από δυσεύρετες πηγές έχει διασαφηνιστεί το γεγονός πως ελάχιστα προϊόντα έχουν προστεθεί στην κρητική κουζίνα από την περίοδο των Μινωιτών. Μάλιστα, είναι πλέον γνωστό πως χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό το ελαιόλαδο, τους δημητριακούς καρπούς, το κρασί και τα ψάρια. Όσον αφορά την διατροφή των Κρητών κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου, σύμφωνα με αθηναϊκές πηγές, αυτή δεν διέφερε πολύ από τις διατροφικές συνήθειες των άλλων ελληνικών πόλεων. Έτσι κ αλλιώς, ήταν μια εποχή που όλες οι περιοχές ακολουθούσαν την ίδια διατροφική γραμμή, με εξαίρεση κάποια διαφοροποιητικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η Κρήτη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Βυζαντινής κουζίνας, ενώ φαίνεται πως στην περίοδο της τουρκοκρατίας η κρητική γαστρονομία δεν επηρεάστηκε, εκτός από τον επαναβαπτισμό κάποιων εδεσμάτων με τουρκικές ονομασίες. Η κρητική κουζίνα ωστόσο επηρεάστηκε με την άφιξη των προσφύγων κατά τη μικρασιατική καταστροφή, ενώ η επαφή της με την Β.Αφρική την έκανε να εντάξει κάποια ανατολίτικα στοιχεία, τα οποία όμως δεν την κυριαρχούν επισκιάζοντάς τη.

Στις μέρες μας, η κρητική κουζίνα πλέον είναι δημοφιλής παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει αφενός διότι αποτελεί ένα γνήσιο παράδειγμα αυθεντικής μεσογειακής διατροφής, ενώ παράλληλα τα τοπικά της προϊόντα είναι φημισμένα ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, προϊόντα όπως το γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο, τυροκομικά όπως η μυζήθρα και η ξινομυζήθρα, η στάκα, ο ξινόχοντρος, φρέσκα φρούτα και κρεατικά όπως η γίδα, το χανιώτικο ξυδάτο λουκάνικο και οι χοχλιοί έχουν τιμητική θέση στην κρητική κουζίνα.

Αν και λοιπόν η κρητική γαστρονομία είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνετε σε αυτό. Δεν θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε καλύτερο τρόπο βίωσης της κρητικής κουζίνας από το να επισκεφτείτε ένα τοπικό χανιωτικο εστιατόριο για να απολαύσετε το γεύμα σας. Η συμβουλή μας είναι να προτιμήσετε αυτά που θα σας τραβήξουν στην αγκαλιά τους από με το άκουσμα της κρητικής λύρας, ενώ θα μπορείτε να απολαμβάνετε παράλληλα την κρητική φύση. Είναι εγγυημένο πως η εμπειρία σας θα είναι αξέχαστη, καθώς θα μπορείτε αργότερα να την ανακαλείτε στο νου σας, θέτοντας σε χρήση όλες τις αισθήσεις σας.

Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα

Όπως λοιπόν μπορείτε να φανταστείτε, θα μπορείτε να απολαύσετε την κρητική κουζίνα στο κατάλυμά μας. Το μενού από το οποίο θα επιλέξετε το γεύμα σας θα συνίσταται κατ’ εξοχήν από παραδοσιακά κρητικά πιάτα. Φυσικά, θα είναι μαγειρεμένα με γνήσιες κρητικές συνταγές και τοπικά προϊόντα. Ο φιλόξενος χώρος μας και η εξυπηρέτηση που θα λάβετε θα συμβάλλουν στην γαστρονομική σας εμπειρία.

Κλείνοντας, παρατηρήσαμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην κρητική γαστρονομία και στον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ψηλαφήσετε τον κρητικό πολιτισμό, από διατροφική άποψη τουλάχιστον. Μπορείτε να φανείτε τολμηροί όσον αφορά τις επιλογές σας, δοκιμάζοντας κάτι που δεν θα το σκεφτόσασταν ποτέ, ή να κάνετε μια πιο “ασφαλή” επιλογή για τα γευστικά σας δεδομένα. Ο,τι και να κάνετε, ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα μείνετε ικανοποιημένοι και θα έρθετε πιο κοντά με ολάκερο τον κρητικό πολιτισμό και την κρητική παράδοση.

Share:
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.