ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Τα Χανιά έχουν να επιδείξουν από τις πιο όμορφες εικόνες που θα αντικρίσετε ποτέ σε προορισμό. Αυτές περιλαμβάνουν αφενός τοπία, φυσικά και οικοδομημένα, και αφετέρου μουσεία. Αμφότερα συντελούν σε μια όμορφη διαμονή και συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας έναν περίπατο μέσα στο χρόνο.

Αξιοθέατα στα Χανιά

Βλέποντας αρχικά τα τοπία του νομού Χανίων, μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά πως δεν θα μετανιώσετε αν επισκεφτείτε τον Τοπανά, το Παλιό Λιμάνι, το Θέρισο και τους Τάφους των Βενιζέλων. 

Από τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές της Παλιάς Πόλης των Χανίων είναι ο Τοπανάς, η άλλοτε αριστοκρατική συνοικία της πόλης, με τις οδούς Αγγέλου και Θεοτοκοπούλου να συγκαταλέγονται στους πιο πολυφωτογραφημένους δρόμους της. Επί της Αγγέλου, μάλιστα, θα συναντήσετε και το κτίριο όπου φιλοξενούνταν κατά τον 15ο αιώνα το διοικητήριο των Ενετών.  Το ενετικό άρωμα αναδύεται σε κάθε γωνιά, αναμειγνύεται με τα σημάδια των Οθωμανών (1645-1898) και των Αιγυπτίων (1831-1841) που πέρασαν από τα Χανιά, την ελληνική κουλτούρα και το αυθεντικό, κρητικό στοιχείο δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτιστικό κράμα. Γραφικά, μυστήρια σοκάκια που κρύβονται πίσω από τα συγκλονιστικά, σωζόμενα ενετικά κτήρια. Ένας περίπατος στα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης αρκεί για να θαμπωθείτε από τη γραφικότητα και την ομορφιά τους.

Αν και ίσως ακουστεί γραφικό, το Παλιό Λιμάνι των Χανίων αποτελεί ένα ανυπέρβλητο πολιτιστικό στοιχείο για το νομό Χανίων και ολόκληρης της Κρήτης. Από το Ναυτικό Μουσείο στο δυτικό άκρο του μέχρι και το Νεώριο Moro στον ανατολικό μυχό του, μπορείτε να θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο την ομορφιά και την καλαισθησία ενός από τα πιο ρομαντικά σημεία της Κρήτης. Περπατώντας κατά μήκος της παραλιακής περαντζάδας δίπλα από τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα cafe θα παρατηρήσετε τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Ενετών, όπως αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά στενά κτήρια, καθώς και τον Αιγυπτιακό Φάρο. Ακριβώς μπροστά από το Γιαλί Τζαμισί,ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης, αφιερωμένο στον πρώτο φρούραρχο Χανίων, τον Κιουτσούκ Χασάν, οι παραδοσιακοί αμαξάδες περιμένουν να σας πάνε την πιο ρομαντική βόλτα, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη γραφική πόλη της Κρήτης. Προχωρώντας ανατολικά θα συναντήσετε τα Νεώρια (γνωστά και ως αρσενάλια). Πρόκειται για πέτρινα κτίσματα με αψιδωτή πρόσοψη, τα οποία λειτουργούσαν ως χώρος επισκευής των πλοίων του ενετικού στόλου.

Ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς στην πρωτεύουσα του νομού είναι το χωριό Θέρισο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από το κέντρο των Χανίων. Για να προσεγγιστεί, θα διασχίσετε έναν ασφαλτοστρωμένο και ελαφρά ανηφορικό δρόμο, ο οποίος θυμιζει παραμυθένιο μαγικό μονοπάτι, καθώς τα ψηλά πλατάνια, το καταπράσινο τοπίο στο Θερισιανό φαράγγι, με τους επιβλητικούς βράχους και τον ποταμό Κλαδισό να κυλάει παραδίπλα συνιστούν σε μια αξεπέραστη οπτικοακουστική εμπειρία. Το χωριό εντοπίζεται σε υψόμετρο 580 μ., με τα Λευκά Όρη να ορθώνονται αγέρωχα ακριβώς από πάνω του. Το Θέρισο είναι φημισμένο για την πλούσια ιστορία του, καθώς αποτέλεσε ορμητήριο για τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Επίσης, στις 10 Μαρτίου 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 1.000 ακόμη αγωνιστές από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν εδώ και κήρυξαν ένοπλο επαναστατικό αγώνα κατά του πρίγκιπα Γεωργίου Β’, προκειμένου να επιτύχουν την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κτήριο όπου στήθηκε το στρατηγείο των αγωνιστών σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Στην πλατεία θα παρατηρήσετε τον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Σε μια τοποθεσία με εκπληκτική πανοραμική θεά στην πόλη και το Παλιό Λιμάνι, πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία και σε απόσταση 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα των Χανίων, αυτό των Τάφων των Βενιζέλων. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, ο ένας απέναντι από τον άλλο, μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με λιθόστρωτα, παγκάκια και πεζούλια, δρομάκια και κήπους και αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλαρές βόλτες μακριά από το κέντρο και τη βουή της πόλης. Στην περιοχή βρίσκεται και ο χτισμένος στις αρχές του 16ου αιώνα ναός του προφήτη Ηλία με τα βενετσιάνικα χαρακτηριστικά. Εδώ υπάρχει και ο ανδριάντας του Σπύρου Καγιαλεδάκη, ο οποίος κατά την επανάσταση του Ακρωτηρίου το 1897 ύψωσε την ελληνική σημαία, αψηφώντας τα πυρά που προέρχονταν από τα πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά τα μουσεία τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε στα Χανιά, συνίστανται από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό, το Ναυτικό, το Μουσείο Τυπογραφίας, την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων και τη Μονή Γουβερνέτου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στο καθολικό της μονής του Αγίου Φραγκίσκου, αν και τα τελευταία χρόνια σχεδιάζεται και το καινούργιο μουσείο. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες: η πρώτη περιλαμβάνει ευρήματα από τα νεολιθικά χρόνια ως την υστερομινωική περίοδο, ενώ η δεύτερη από τη γεωμετρική περίοδο ως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων περιλαμβάνει αναπαραστάσεις αγροτικών και οικιακών εργασιών, παραδοσιακών εργαστηρίων, διακοσμητικά αντικείμενα και είδη καθημερινής χρήσης αλλά και μια ενδιαφέρουσα συλλογή υφαντών και κεντημάτων. Το μουσείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ασπασίας Μπικάκη και της Ειρήνης Κουμανδράκη. 

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στο λιμάνι των Χανίων, στην είσοδο του ενετικού φρουρίου Φιρκά. Στεγάζεται από το 1973 το μουσείο που είναι οργανωμένο σε 13 ενότητες, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και καλύπτοντας την περίοδο μέχρι τη Μάχη της Κρήτης. Ανάμεσα στα εκθέματά του θα βρείτε μακέτες, μια συλλογή από κοχύλια, αμφορείς, ομοιώματα πλοίων, ενώ διαθέτει επίσης αξιόλογη βιβλιοθήκη και δραστηριοποιείται σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα. 

Το Μουσείο Τυπογραφίας σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από χειροκίνητα τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αι., πιο σύγχρονα αυτόματα του 20ού αλλά και πολυάριθμα εργαλεία, τυπογραφικά στοιχεία κ.ά. Στεγάζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων και διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα κρητική βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία του 16ου αι., χάρτες, παλιά φύλλα κρητικών εφημερίδων, χαρτονομίσματα αλλά και γραμματόσημα. 

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Κρήτης, βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στην περιοχή Ακρωτήρι, και ιδρύθηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλο (αρχές 17ου αι.). Ο συνδυασμός ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής με δυτικές φόρμες επηρεασμένες από την Ενετοκρατία δημιουργεί ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εκκλησιαστικό μουσείο της μονής αλλά και τα διεθνώς βραβευμένα προϊόντα που παράγει, όπως ελαιόλαδο και κρασί. 

Η Μονή Γουβερνέτου είναι ένα σημαντικό και ιστορικό μοναστήρι στο Ακρωτήρι, αφιερωμένο στην Παναγία Κυρία των Αγγέλων. Το ερειπωμένο, οχυρωμένο εξωτερικά συγκρότημα του καθολικού της μονής βρίσκεται μέσα σε φαράγγι, κοντά στο μοναστήρι, όπου βρίσκεται επίσης και το σπήλαιο της Αρκούδας. 

Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα αξιοθέατα που σημειώθηκαν, με ασφάλεια μπορεί να ειπωθεί πως τα Χανιά είναι ένας προορισμός ιδανικός για ταξιδιώτες που θέλουν να μαγευτούν αφενός από τα φυσικά τοπία αλλα και από την τοπική ιστορία τους.

Share:
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.